Evropski poslanke in poslanci smo na prvi dan ustanovne seje novega sklica Evropskega parlamenta (EP) vnovič izkazali podporo aktualni predsednici parlamenta Roberti Metsola. Več v nadaljevanju. 

Malteška poslanka bo na čelu Evropskega parlamenta prvo polovico 5-letnega mandata. Tudi sam sem predsednico Metsolo danes podprl, ker je bilo njeno dosedanje vodenje Evropskega parlamenta korektno, četudi pripada konservativni politični skupini evropske ljudske stranke. Njeno kandidaturo razumem tudi kot simbol, da je Evropska unija partnerstvo enakopravnih in enakovrednih držav, kjer lahko predstavniki majhne države, med  katere spada tudi naša Slovenija, vendarle zavzamejo najvišje položaje evropskih institucij.

Roberta Metsola prihaja iz Malte, najmanjše države v EU, a to seveda ni in ne sme biti edni razlog za njeno ponovno izvolitev. Glas podpore sem ji namenil tudi zaradi dobrega in kolegialnega odnosa, ki sva ga uspela zgraditi v zadnjih dveh letih. Spoštujem predvsem njeno odzivnost in posluh za vse pobude in ideje, ki sem jih takrat kot novi evropski poslanec naslovil na njen kabinet. Še posebej pozdravljam dobrodelni projekt, ki smo ga v sodelovanju z vodstvom EP na eni ter UEFO na drugi strani uspeli realizirati v Frankfurtu in barve Evropske unije pripeljali na nogometno igrišče Pokala solidarnosti in enotnosti. 

Od predsednice Evropskega parlamenta, edine neposredno izvoljene institucije, pričakujem, da bo predsednica vseh poslank in poslancev ter Evropejk in Evropejcev, njena osebna in politična prepričanja pa morajo ostati v ozadju. Unija bolj kot kadarkoli prej potrebuje predsednico, ki zagovarja demokracijo, vladavino prava, enakost, blaginjo, solidarnost in mir. Zlasti ker bo iskanje večine zaradi močno razdeljenega parlamenta in pa okrepljene skrajne desnice v novem mandatu izjemno zahtevno. Od Metsole zato pričakujem odločnejšo držo pri obrambi temeljnih evropskih vrednot, tudi denimo v odnosu do razmer v Gazi, kar sem v preteklosti pogrešal.

Prav tako sem prepričan, da Evropska unija na vrhu Parlamenta potrebuje predsednico/predsednika z močnimi socialdemokratskimi vrednotami, ki so v današnjem svetu edini garant za močno, socialno, zeleno ter solidarno Evropo. Zato si bom s svojo politično skupino prizadeval, da vodenje v naslednji polovici mandata prevzamemo Socialisti in demokrati (S&D).